top of page

Neretvanac kao dionik FIFA TMS sustava

Ponosno možemo istaknuti da je od 2021.godine i naš NK Neretvanac postao dionikom FIFA TMS sustava te je naš djelatnik nakon položenog tečaja zaslužio certifikat FIFA TMS managera te se i na taj način Plava Makinja i dalje pozicionira u svijetu nogometa.


Mnogima je TMS nepoznata kratica, a više je nego bitna u svijetu nogometa. Radi se o elektronskom online servisu FIFA-e u kojem su svi klubovi dužni evidentirati sve međunarodne transfere profesionalnih nogometaša. Oba kluba uključena u transfer moraju upisati identične podatke, u suprotnom savez države iz koje igrač odlazi neće dati zeleno svjetlo transferu. Podaci koji se upisuju prilično su detaljni, sve do vrste transfera, podataka o zastupniku igrača, iznosu transfera, postotka zastupniku i slično.


FIFA je 2007. godine izglasala implementaciju elektronskog online sistema, 2009. godine je započeo probni period od godinu dana, da bi od 2011. godine uključivanjem TMS sustava u FIFA Pravilnik o registraciji igrača (Listopad 2010.) započela puna primjena sistema. Svi kontinentalni savezi i njihove države članice (209) implementirali su sustav tako da se prilično transparentno u svakom trenutku može ući u trag bilo kojoj transakciji i transferu. Ovaj sustav evidentira i međunarodne transfere maloljetnika. Pojednostavljeno rečeno bez ovog sustava nemoguće je dovesti igrača koji je registriran u nekom drugom savezu.


25 views0 comments

Recent Posts

See All

Yorumlar


bottom of page